Olağan Genel Kurulumuz yapıldı
30.11.2019 15:24
Bu Haberi Paylaş :

Kulübümüzün 46. Dönem Olağan Genel Kurulu, bugün Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Genel Kurula Başkanımız Ahmet Ağaoğlu, Asbaşkanımız Mehmet Yiğit Alp ve yönetim kurulumuzun yanı sıra kurucu üyemiz Nizamettin Algan, eski başkanlarımızdan Atay Aktuğ ve Mustafa Günaydın ile Ak Parti Milletvekili Salih Cora, CHP Milletvekili Ahmet Kaya, Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hacıkerimoğlu, Denetim Kurulu Başkanı Mahmut Ören ve üyeleri, Sicil Kurulu Başkanı Osman Çavuşoğlu ve üyeleri, Arşiv ve Müze Kurulu Başkanı Mehmet Salih Uzun ve üyeleri ile birlikte eski yöneticilerimiz ve genel kurul üyelerimiz katıldı.

Genel sekreterimiz Ömer Sağıroğlu’nun konuşmasıyla açılan kongrenin divan başkanlığına Ali Sürmen, başkan yardımcılığına Muharrem Arz, katip üyeliklere ise Mehmet Ongan, Yusuf Bahadır ve İsmail İnan seçildi. Genel Kurul gündemi haziruna okunduktan sonra saygı duruşu ile İstiklal Marşımızla birlikte genel kurulumuz başladı.

Genel Müdürümüz Sinan Zengin’in 46. Dönem Faaliyet Raporu’nu okumasının ardından Başkanımız Ahmet Ağaoğlu kürsüye geldi.

YENİDEN BORÇLANMA DEĞİL, BORCU YAPILANDIRMA

TFF ve Bankalar Birliği ile yapılan “Yeniden Yapılandırma” sürecinin tam olarak anlaşılamadığını ifade eden Başkanımız Ahmet Ağaoğlu, “Faaliyetlerimiz içerisinde öne çıkan fakat tam anlamıyla anlaşılamayan “yeniden yapılandırma” sürecini anlatmaya çalışacağım. Yeniden yapılandırma Aralık 2018 tarihinde Bankalar Birliği Başkanı, TFF Başkanı ve Süper Lig kulüplerinin yapmış olduğu toplantıda gündeme geldi. Süper Lig kulüplerinin bankalara olan borçlarının 14 milyar TL’nin üzerine çıktığı ve kulüplerin bilançolarından görüldüğü üzere bu borcun devam eden sistemle ödenmesinin mümkün olmadığı anlatıldı. TFF'nin lisans talimatını yürürlüğe koymasıyla birlikte kulüplerin futbol ailesine olan borçlarını Bankalar Birliği’nin üstlenmesi ve yeniden yapılandırması konuşuldu. Kulüplerin borçlarının sürdürülebilir bir hale gelmesine yönelik bir çalışma başladı. Bu minvalde bizim borcumuz tablolardan da anlaşılacağı üzere 1 milyar TL barajını aşmış durumdaydı. Ancak bizim yönetime geldiğimiz günden beri yapmış olduğumuz uygulamalar zaten Bankalar Birliği ve TFF’nin lisans talimatı ile gelecek kurallar çerçevesinde yürüttüğümüz bir çalışmaydı. Sürdürülebilir ve gerçekçi olmayan profesyonel kadro maliyetini 38 milyon Euro’dan 17-18 milyon Euro’lara kadar indirdik. Bununla birlikte gelirleri arttırıcak, giderleri düşürecek önlemler almaya başladık. Futbolcu satışları, kombine bilet satışları, reklam ve sponsorluk ile ticari ürün gelirlerimiz var. Reklam ve sponsorlukta tarihimizin en büyük gelirlerini elde ettik. Ticari ürün satışlarında da bugün gelmiş olduğumuz noktada 2017 – 2018 ile kıyaslandığımızda %350’ye varan bir artış söz konusu. Kombine ve ürün satışları da benzer şekilde. Bankalar Birliği yapılandırmayı kulüplere söylediğinde biz zaten bu yola girmiştik. Bu yeniden borçlanma olarak algılandı, bu borçların yeniden yapılandırılarak belirli bir süre zarfında ödenmesidir” dedi.

10 KAT BORÇLA UEFA’NIN KARŞISINA ÇIKTIK

Başkanımız Ahmet Ağaoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bankalar Birliği ile yeniden yapılandırmayı imzalamanın birinci şartı TFF lisans talimatının yürürlüğe girmesiydi. Gelir-gider dengeleri ve borç miktarı göz önünde bulundurularak kulüplere bir limit belirlenecekti. UEFA FFP (Finansal Fair-Play) kurallarının aynısıdır bu. Zaten TFF bu yapılandırmadan sonra UEFA’ya giderek bir taahhütname verdi. Yani, ‘FFP kurallarını biz de lisans talimatı olarak uygulamaya başlayacağız’ diyerek taahhütte bulundu. Lisans talimatı kulüplere belirli bir harcama limiti getiriyordu. Gelirimizin 5 katı borcumuz vardı. Lisans talimatınca en alt limitten bize harcama hakkı tanındı. Bu da ilk etapta 88 milyon TL’dir. Profesyonel futbolcu kadronuzun limiti 88 milyon TL’dir. İçeri nakit girdikçe, geliriniz arttıkça bu oran daha sonra yukarılara doğru çıkmaya başladı. Bunu da başarabilen tek kulüp biz olduk. Sponsorluk anlaşmaları, seyirci gelirleri ve ürün satışındaki artış ile futbolcu satışlarından gelen gelirle birlikte limitimiz artı. Tahmin ediyorum ki 88 milyon TL’den 145-150 milyon TL’ye çıkmış olması lazım. Geldiğimiz noktada yeniden yapılandırmayı 31 Haziran tarihi itibarıyla da imzalayan ilk kulüp olduk. 31 Haziran önemliydi. Çünkü UEFA’nın FFP kurallarını ihlal ettiğimiz için, taahhütte bulunduğumuz 5 milyon Euro zararın 10 katına çıkan bir bütçe açığıyla, yani 55 milyon Euro açıkla UEFA’nın karşısına gittik. UEFA kupalarından men istemiyle karşılarına çıktık. Dosyalarla, delillerle yaptıklarımızı anlattık, giderlerimizi disiplin altına aldığımızı ve gelirlerimizi arttırdığımızı anlattık. Profesyonel kadro maliyeti ve kadromuzdaki oyuncuların altyapıdan geldiğini, bu durumun da sürdürülebilir olduğunu söyledik. Yapmış olduğumuz tüzük değişikliğiyle onaylanan bütçeyi aşan borçlardan kulüp başkan ve yönetim kurulu üyelerinin sorumlu olduğunu ifade ettik. Kendileri Disiplin Komitesi'ne “Şartlı olarak UEFA Kupalarında devam etmelerinde bir sakınca yoktur” dedi; ancak 31 Haziran itibarıyla yeniden yapılandırmanın imzalanması gerekiyordu. Bizim de zorlamamızla 30 Haziran’da lisans yönetmeliği açıklandı ve yeniden yapılandırmayı imzaladık. Bunu UEFA’ya deklare ettik ve şartlı olarak gelirlerimizin de %50’sine el koyulması şartıyla UEFA kupasına devam ettik. Bu yeniden borçlanma değil, yeniden yapılandırmadır. Bunun şartları ilk 2 yıl sadece faiz ödemeli, anapara ödemesiz ve 5 yıllık ama aslında 10 yıla bölünmüş şekilde değerlendirilerek 4. seneye bir balon ödeme konuldu. Beşinci yılın sonunda o borç yeniden yapılandırılacak; ama genelde 10 seneye yayılmış şekilde düşünülürse daha akılcı olur”

860 MİLYON TL’LİK BORCUMUZ YAPILANDIRILDI

“Yapılandırmayla birlikte yabancı para biriminde olan borçlarımız da Türk Lirasına çevrildi. Dolar veya Euro olarak borcumuz yok. Faiz oranı ise TÜFE – TEFE +5.5 olarak belirlendi. Bu her sene 30 Aralık tarihinde TÜFE – TEFE oranı açıklandıktan sonra yenden revize edilecek. O gün itibarıyla 960 milyon TL civarındaydı. Yeniden yapılandırma kapsamındaki borçlar sadece futbol ailesine olan borçları karşılıyor. Futbol ailesinin dışında olan icra vb. dosyaları karşılamıyor. Futbolcular, menajerler ve kulüplere olan borçların haricinde olan borçlar bu kapsamın içerisine girmiyor. Yönetici alacakları bunun içerisine girmiyor. Bursaspor ve Antalyaspor kulüpleri bundan çok sıkıntı yaşadı. Haziran ayı itibarıyla futbol ailesine borcumuz 210 milyon TL’ydi. Futbol ailesine olan 860 milyon TL borcumuz yapılandırıldı. Yeniden yapılandırılma şartları içerisinde tüm gelirleriniz temlik edilmiş durumda. Mesela Yusuf Yazıcı’nın transferinden sonra “Yusuf Yazıcı’dan gelen her paranın takipçisi olacağız” diye haber çıkmıştı. Gerek yok zaten o paranın takipçisi Bankalar Birliği. Çünkü o gelirlerin tamamı Bankalar Birliği’ne gidiyor, %70’i borç ödemeye giderken, %30’u kulüp harcamaları için serbest bırakılıyor. Futbolcu satışından, seyirci hasılatından, ürün satışından gelen bir kuruş paranın kaçma şansı yok. Hepsi Bankalar Birliği’ne gidiyor.”

UYMAYAN KULÜPLER CEZASI NEYSE ALACAK

“Bir kulübün bütçesinin Bankalar Birliği tarafından yani, devletin bütçesinin IMF tarafından kontrol edilmesi hiç şık değilse futbol kulübünün bütçesinin de böyle kontrol edilmesi hiç hoş değil. Ama bu durumu bu noktaya biz getirdik. Eğer o yeniden yapılandırma olmasaydı 210 milyon TL futbol ailesine borcumuz vardı, UEFA’ya katılamayacaktık. 32 davalık dosya vardı, puan silme cezası gelecekti. Oyuncuların 6 aylık ödenmemiş maaşı vardı, ihtarla serbest kalma riski vardı. İçinden çıkılamaz bir noktaya gelmişti. Yeniden yapılandırma sadece Trabzonspor için değil; Türk futbolunun disiplini açısından da tarihindeki dönüm noktalarından bir tanesidir. Söylediklerimden de anlaşılacağı üzere paranın hiçbir yere kaçma şansı yok, belirlenen limitler dışında harcama yapma şansınız yok. Ocak ayında lisans talimatı yürürlüğe girecek, uyan kulüpler yoluna devam edecek, uymayan kulüpler de o talimattaki ceza neyse ona boyun eğmek zorunda kalacak. Biz Trabzonspor Kulübü olarak kendimizi disipline ettik. Mali ve idari olarak o kurallar çerçevesinde takımın zirve yarışının içerisinde olmasına gayret ettik. Bu şartlarda bile bile o kuralları ihlal eden kulüplerin baskıları neticesinde eğer yılbaşında değil de 1 yıl sonra yürürlüğe koyalım dedikleri yerde, en büyük direnci gösteren, en büyük kavgayı verecek olan kulüp olarak da karşılarında Trabzonspor Kulübü’nü görecekler. Ben bu disipline uyuyorum, ben zirve yarışı veriyorum. Bir diğer takım küme düşmemek için oynuyor, ama bu disipline uyuyor. Diğeri uymuyor ve yine de küme düşmemek için yarışıyor. Bunun ertelenmesi haksız rekabetin önünü açar, bunun olmasına asla izin vermeyiz.”

KULÜBÜMÜZÜN IMKB’DEKİ DEĞERİ %350 ARTTI

“Göreve geldiğimiz zaman camiamıza söz verdiğimiz üzere kulübümüzün gerçekleri, futbolun gerçekleri ve ekonomisinin gerekleri doğrultusunda yönetmek için söz vererek göreve gelmiştik. Çok olağanüstü şeyler yapmadık. Sadece kulübün doğrularını, ekonominin doğrularını ve sporun doğrularını yapmaya çalıştık. Ekonominin doğrularını yaparken kulübün gelirlerini arttırarak ama giderlerini de azaltarak bu noktaya geldik. Son 10 yıl içerisinde ilk defa, geçtiğimiz çeyrek içerisinde 106 milyon TL kar açıkladık. Dün itibariyle Trabzonspor Kulübü’nün piyasa değeri bir önceki yıla göre %350 oranında artış göstererek 490 milyon TL’ye ulaştı. Herkesin övgüyle söz ettiği rakamları yakaladık, Türkiye genelinde seyirci ortalaması %9 artarken Trabzonspor’un seyirci ortalaması %25 arttı. Genel Kurulda yapacağımız her çalışmayla Türk futboluna örnek olmaya devam edeceğiz, çünkü bize yakışan o demiştim. Trabzonspor Kulübü Türk futboluna yön gösterici oldu, önder oldu. Bu ülkenin spor aleminde her zaman başımız dik dolaştık. Bizden sonra gelecek olan nesillere de böyle bir borcumuz var bizim. Trabzonspor Kulübü örnek ve lider olmak zorunda. Passolig’in yaptığı panelde kadın taraftarlara satılan Passolig sıralamasında 3. sırada gözüküyorduk. 'Bu satılan' dedim, 'maçlara gelen taraftarların gerçek oranını yansıtmıyor' dedim. Trabzonspor’un kadın taraftarları Türkiye’de maçlara giden en yüksek orana ulaşacaktır dedim ve bununla ilgili bir çalışma yapıldı. Neticede %18 ile kadın taraftarlarımız maçlara en fazla giden taraftar konumunda şu anda. Bir sene içerisinde gelirlerini UEFA gelirlerini cari olarak söylüyorum; %55 oranında arttıran ve yine 1. sırayı alan Süper Lig kulüpleri arasında tek kulüp Trabzonspor Kulübü oldu. 2019-2020'de de öyle olacaktır. Giderini en ciddi, en keskin şekilde düşüren kulüp Trabzonspor Kulübü. Ülkenin kendi altyapısından yetiştirdiği oyuncuyu rekor bir ücretle yurt dışına transfer eden ilk ve tek kulüp Trabzonspor. Bunu da devam ettirecek bir kulübüz. Her şeyi doğru, güzel yaptık anlamında söylemiyorum; biz işin gereğini yapmaya çalıştık, doğruları yapmaya çalıştık. Aile bütçesinden kısıp forma, kombine, ürün alarak kulübüne katkıda bulunan milyonlarca taraftarın hakkını koruyarak ve onların özlediği başarının ışıklarını göstermek uğruna yapmış olduğumuzun karşılığıdır. Bunun ötesinde tüm bunlar yapılırken ne en ufak bir serzenişimiz oldu, ne “of” çektik, ne de “ah” dedik. Bizi bu günlere getiren, bize bu gururu, bu kimliği veren kulübümüze hizmet boynumuzun borcuydu. Layıkıyla yerine getirmeye çalıştık ve devam edeceğiz.”

BU GENEL KURULLAR MAYIS AYINDA OLMALI

Başkanımız Ahmet Ağaoğlu, “Raporlardan da anlaşılacağı üzere talep ettiğimiz bütçe geçen yıla göre aynı. Bir artış yok. Bu mali genel kurulun Aralık ayında yapılması çok anlamsız. Banka olsak anlaşılabilir, yıl bitiyor çünkü. Burada biz bütçemizi neye göre yapacağız, bunda çok zorlanıyoruz. Şampiyonlar Ligi’ne katılırsak koyalım 30 milyon Euro, mütevazı olalım; UEFA’ya göre yapalım desek 10 milyon Euro olarak belirleyelim. Bunu tahmin etmek kolay değil ki. Bütçeyi Mayıs ayında göreceğiz. Mali genel kurulların sezon bittikten sonra, Mayıs ayında yapılması mantıklı ve gerçekçidir. Geçen yılki bütçenin üzerinden gittik ve şu an size sunduğumuz bütçe gerçeklere en yakın, tahmin bütçedir. Geçen senekinin birebir aynısı gibi düzenledik, onaylarınıza arz ediyoruz. Genel Kurulumuzun kulübümüze, camiamıza hayırlı olmasını diliyorum.”

Başkanımız Ahmet Ağaoğlu’nun konuşmasının ardından Genel Kurul üyelerimiz görüşlerini ifade ettiler. Denetim Kurulu üyesi İsmet Keskin tarafından Denetim Kurulu raporunun okunmasıyla birlikte Divan Başkanı Ali Sürmen tarafından Yönetim Kurulu faaliyetleri üyelerin oylarına sunuldu ve ibra edildi.

Son olarak Genel Müdürümüz Sinan Zengin gelecek yılın tahmini bütçesini Genel Kurul'a okudu ve bütçe oylanarak kabul edildi.

BENZER HABERLER
Trabzonspor 70 – 82 Kutaisi
Trabzonspor 70 – 82 Kutaisi ...
18.04.2024 20:23
Basketbol Takımımız, haftayı BAY geçmesi sebebiyle Gürcistan temsilcisi Kutaisi ile hazırlık maçı oynadı....
haber detay
Üyelerimize duyuru
Üyelerimize duyuru...
18.04.2024 17:34
Kulüp tüzüğümüzün “Aidat Ödemeye Çağrı” başlıklı 19. maddesinin “a” ve “b” fıkraları ile “Üyelikten Çıkarma”...
haber detay
Takımımızın 24 Nisan Çarşamba günü oynayacağı VavaCars Fatih Karagümrük maçına Yavru Fırtınaları bekliyoruz
Takımımızın 24 Nisan Çarşamba günü...
18.04.2024 15:08
Takımımızın, Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final ilk maçında 24 Nisan Çarşamba günü saat 20.30’da Papara...
haber detay
Mondihome Kayserispor maçının hakemi belli oldu
Mondihome Kayserispor maçının hakemi...
18.04.2024 14:55
Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında deplasmanda oynayacağımız Mondihome Kayserispor maçının hakemi belli...
haber detay
Trendyol Süper Lig 34 ve 35. hafta programları açıklandı
Trendyol Süper Lig 34 ve 35. hafta...
18.04.2024 14:31
Trendyol Süper Lig’de 34 ve 35. hafta müsabakalarına ilişkin programlar açıklandı....
haber detay
Mondihome Kayserispor maçı hazırlıklarımız sürüyor
Mondihome Kayserispor maçı hazırlıklarımız...
18.04.2024 13:53
Takımımız, Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında deplasmanda oynayacağımız Mondihome Kayserispor maçı...
haber detay
U18 Basketbol Takımımız Anadolu Şampiyonası’nda grubunu ikinci sırada tamamladı
U18 Basketbol Takımımız Anadolu...
17.04.2024 16:49
U18 Basketbol Takımımız, Türkiye Basketbol Federasyonu’nun 2023-2024 sezonu Yurt İçi Faaliyetleri programı...
haber detay
Mondihome Kayserispor maçı hazırlıklarımız devam ediyor
Mondihome Kayserispor maçı hazırlıklarımız...
17.04.2024 14:41
Takımımız, Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında deplasmanda oynayacağımız Mondihome Kayserispor maçı...
haber detay
Trabzonspor E-Bülten
Takımımızdan en son haber, duyuru ve bilgilerden haberdar olmak için sen de kaydol!

Sosyal Medya’da Bizi Takip Edin!

© 2016-2024 Trabzonspor Kulübü Resmi Web Sitesi

www.trabzonspor.org.tr web sitesinde bulunan yazılı ve görsel
içerik izinsiz başka bir yayın organında yayınlanamaz.

TRABZONSPOR KULÜBÜ